Acupunctuur

Acupunctuur, traditionele Chinese Geneeskunde


In 2019 ben ik gestart met de opleiding acupunctuur. Bij een voetreflex behandeling maak ik nu ook gebruik van de Chinese anamnese, de pols en tong diagnostiek. Acupressuur pas ik toe tijdens de massages om de energie blokkades op te heffen.


Wat is acupunctuur?
Acupunctuur is naast Tuina, kruiden en Qi Gong al eeuwenlang een belangrijke vorm van geneeskunde in China. Met naaldjes op acupunctuurpunten stimuleer je energiestromen in het lichaam. Blokkades verdwijnen en de energie kan weer gelijkmatig stromen, waardoor klachten verminderen of verdwijnen.


Energie staat centraal bij acupunctuur
In een gezond lichaam stroomt de energie soepel door het lichaam, bij pijn of ziekte zijn de energiebanen, de meridianen, geblokkeerd. Met dunne naaldjes neemt een acupuncturist die blokkades weg zodat de energie weer vrij kan stromen.


Lichaam en geest in evenwicht
Acupunctuur gaat ervan uit dat lichaam, geest en omgeving niet los te zien is van elkaar. Alles heeft invoed op elkaar en beinvloed elkaar. 

Disbalans in energie
In een gezonde situatie is de energie van de mens in evenwicht. De energie stroomt door de meridianen. Maar als de natuurlijke balans van dit evenwicht verstoord raakt, ontstaat een aandoening of ziekte. Normaal gezien is het menselijke lichaam in staat deze disbalans te herstellen. Maar als dit niet lukt, dan zal de energie weer in balans moeten worden gebracht en kan het gebruik van acupunctuur uitkomst bieden.


Dunne naaldjes
Een acupuncturist doet dat door de juiste acupunctuurpunten te stimuleren of te sederen. De punten liggen op de meridianen en door dunne naaldjes te zetten op de juiste punten wordt de energie weer op gang gebracht om goed te stromen. Dit heeft invloed op het lichaam, je geest en je emoties.


Als alles volgens plan loopt mag ik vanaf oktober 2022 acupunctuur toepassen in de behandelingen.